Simboluri Reiki

Daca persoana initiata in gradul 1 a fost invatata sa lucreze cu propriile palme pentru transmiterea energiei, in principal pentru beneficiul propriu, incepand cu gradul al doilea va primi de la maestrul sau cele trei simboluri specifice acestui nivel si va fi invatat sa le foloseasca si in beneficiul altora, inclusiv prin transmiterea energiei la distanta. Desigur, initiatul va avea anumite obligatii de indeplinit, anumite reguli de urmat.
Se spune ca cele trei simboluri de la gradul 2 au fost primite de Mikao Usui pe muntele Koriyama, in timpul meditatiei sale de 21 de zile, in timp ce altii (Diane Stein) fac afirmatia ca acesta le-a descoperit in Sutre.

Indiferent de modul in care acestea au fost accesate, este de netagaduit faptul ca fiecare simbol in parte are puterea sa, dar si indicatiile sale specifice de utilizare. Nu de putine ori am observat faptul ca unii maestrii adauga alte indicatii privind modul de folosire al fiecarui simbol, in functie de propria experienta. Numai ca ceea ce este de nedorit, din punctul meu de vedere, sunt acele cazuri in care discipolul nu este urmarit indeaproape, cel putin in cele 21 de zile si eventual in primele sale tratamente, pentru a fi indrumat in aplicarea corecta a simbolurilor, cu respectarea intocmai a regulilor stabilite si experimentate de marii maestri inaintasi.

Nu contest faptul ca fiecare maestru are dreptul sa-si desfasoare activitatea asa cum considera de cuviinta, de a initia si a preda Reiki in modul propriu, dar in acelasi timp cred ca trebuie sa nu uitam de respectul cuvenit celor care au readus in actualitate aceasta cale, asa cum au descoperit-o si aplicat-o ei. Si abia dupa ce vom stapani pe deplin, teoretic si practic, ceea ce ne-au transmis ei, sa indraznim sa experimentam si sa transmitem altora „imbunatatirile” aduse de noi.
Primirea simbolurilor Reiki aduce cu sine obligatia de a le folosi cat mai des in beneficiul celor din jur si de a discuta despre ele cat mai putin cu cei neinitiati.


fond-violetCho-Ku-Rei
, primul simbol al gradului 2 Reiki, este folosit pentru cresterea puterii, fiind unul din principalele simboluri. Alte semnificatii ale sale sunt: „Toata puterea universului aici”, „Pune puterea aici”. Acest simbol permite folosirea luminii, strangerea si concentrarea ei acolo unde se aplica simbolul. Se poate folosi singur sau impreuna cu alte simboluri, in functie de ceea ce dorim sa realizam. Acesta nu are restrictii de folosire putand fi pus in palme, in incaperi, pe obiecte, plante sau animale cu conditia ca acesta sa fie aplicat corect.

Desenarea simbolului incepe cu o linie orizontala continuata in partea dreapta cu o linie verticala ce se termina cu trei spire infasurate spre stanga. Aceasta infasurare a spirelor este cea optima pentru ca respecta sensul de rotatie al galaxiei, al AND-ului uman.
Atunci cand se aplica pe palme, in timp ce acesta se deseneaza i se pronunta numele de trei ori, dupa care dupa care se bate usor de trei ori din palme in timp ce se i pronunta iar acestuia de trei ori. Desi poate parea complicat, cu timpul va deveni un lucru absolut normal modul de activare, in palme, a acestui simbol. Cand se aplica in alte locuri (incaperi, animale, plante, oameni) se vizualizeaza in acel loc unde dorim sa-l punem rostindu-i in gand numele de trei ori.

In palme simbolul se aplica pentru tratament si autotratament, in incaperi (in colturile camerei, pe tavan, podea si in mijlocul camerei) pentru curatare, pe plante pentru dezvoltarea lor mai armonioasa, pe mancare sau lichide pentru energizarea acestora.
Vreau sa specific ca asupra persoanelor de la care nu avem acceptul pentru a le face tratament (cazul unei persoane careia ii este rau pe strada si nu avem posibilitatea de a aplica palmele, de a actiona intr-un mod direct etc.) se poate aplica simbolul in chakra 7 cu obligatia de a specifica „pentru binele ei suprem”, „atat cat ii permite Divinitatea”, sau „atat cat are dreptul”. In caz contrar putem plati cu suferinta pentru ca am incalcat Liberul Arbitru al persoanei in cauza.

Cu folosirea lui Cho-Ku-Rei am avut si cateva intamplari amuzante… Seara tarziu, un grup de tineri petrecareti si sub o vadita influenta „bachusiana”, desi au fost rugati de la balcoanele blocurilor, pe diferite tonuri, sa reduca numarul decibelilor, ei au raspuns prin injurii la adresa celor care au indraznit sa-i apostrofeze. Era prima data cand se ivise o ocazie de acest gen prin care sa verific „eficienta” simbolului. A fost deajuns sa „postez” doar unul si in 10 minute gasaca s-a „spart”, petrecaretii plecand cu coada intre picioare, care incotro… Imaginati-va uimirea, dar si satisfactia care m-au cuprins.

Foarte des l-am folosit asupra cainilor fara stapan, care prin comportamentul lor deveneau la un moment dat un pericol pentru mine sau pentru cei din jur. Asa ca le-am domolit furia aplicand asupra lor simbolul, vizualizandu-l alb stralucitor. E atat de placut sa vezi cum furia lor se transforma in liniste, in ascultare, cum isi pun botul pe labe si atunci cand treci prin dreptul lor te privesc cu umilinta in ochi, ca si cand ar recunoaste ca le-ai adus o mangaiere. Nu va bazati, insa, numai pe puterea simbolului in asemenea situatii! Prudenta trebuie sa prevaleze.

Simbolul se poate aplica si intre doua persoane pentru optimizarea relatiilor dintre ei, pentru ca orice eventuale neintelegeri sa dispara.
Foarte importanta este folosirea acestui simbol in propria protectie fata de energiile negative din jur. Pentru aceasta se aplica simbolul pe fiecare chakra in parte, evident rostindu-i numele de trei ori, apoi, prin desenarea in fata se duce cu palma in spate, ultimul aplicandu-se in fata.
Exista o multitudine de posibilitati de a folosi Cho-Ku-Rei singur. Acest lucru trebuie sa fie explicat discipolului de catre maestru.

fond-rosuAl doilea simbol, Sei He Ki, cel putin pentru mine pare destul de controversat. Daca multi se avanta in a-l folosi in orice imprejurare, eu, din instinct, dar mai cu seama din respect fata de parerea marilor maestri, am incercat sa-mi insusesc indicatiile lor si abia apoi sa aplic si sa aflu efectul, mai intai pentru mine personal, al acestui simbol. Maestrul Hristenco spune la un moment dat in cartea sa „Reiki Traditional” : In practica Reiki vom constientiza la un moment dat schimbarile care s-au petrecut in viata noastra si faptul ca am fost binecuvantati cu deschiderea catre acele lucruri minunate, pe care le reprezinta Reiki. Vom simti imboldul de a face ceva mai mult, dar va aparea intrebarea: Trebuie sa procedez conform acestui impuls interior sau trebuie sa respect traditia? In Reiki traditia este foarte importanta. [..] Prin Reiki se dezvolta cele mai ascunse calitati ale personalitatii noastre, ceea ce ne va face sa dorim imbunatatirea permanenta a acestor abilitati, iar consecinta fireasca va fi parasirea liniei traditionale.

Tocmai din acest motiv, si, chiar daca repet, din respectul cuvenit trudei inaintasilor in Reiki, am ales sa urmez linia traditionala, aplicand ceea ce ei au experimentat. Apoi, dupa ce voi fi sigura ca merit, dupa ani si ani de studiu si munca, ca dezvoltare personala, sa indraznesc sa adaug din experienta mea. Si aceasta NUMAI daca mi-a folosit MIE in primul rand, dupa ce voi fi experimentat „pe propria piele”. Din aceste considerente linia traditionala a modului de aplicare a celui de-al doilea simbol mi se pare cea fireasca si o voi prezenta in cele ce urmeaza.

Daca Cho Ku Rei are aplicatii in orice domeniu, al doilea simbol are aplicatii destul de stricte si este, dupa cum spuneam la inceput, unul ce a nascut destule controverse. In afara faptului ca este simbolul cu cele mai putine variante (de fapt, doar una!), Sei He Ki este destinat exclusiv pentru tratamentul bolilor emotionale si mentale. Ce semnifica acest lucru? Unii vor spune ca energia Reiki, prin tratament, merge acolo unde este nevoie, unde exista deficiente in organismul uman, nefiind ghidata de noi in mod special si prin aceasta ar trebui sa poata fi tratate si bolile emotionale si mentale. Totusi, realitatea este putin diferita. Imbolnavirea unui organ are drept cauza o tara emotionala, uneori foarte bine ascunsa, chiar si fata de cel in cauza: tare emotionale provenite din copilarie, diferite intamplari care au marcat existenta unei persoane, iar uneori aceste tare sunt adanc ascunse in subconstientul uman.

Furia este emotia ficatului si poate lua cateva forme cum ar fi: irabilitatea, frustrarea, gelozia, nebunia. Oricare ar fi emotia ficatului, ea poate tulbura stomacul si splina, cauzand greata, aciditate, voma sau diaree. Stresul emotional si frustrarea, in general, blocheaza ficatul, producand durere, umflare, depresie, obstructie sau explozie fortata, oriunde in corp.

Bucuria este emotia inimii. Trairea unor emotii, placeri, pasiuni exagerate se spune ca zapacesc mintea si tulbura inima, supraexuberanta sugereaza dezechilibrul inimii. Inima este asociata cu iubirea, caldura, entuziasm, pasiune si determina legaturi puternice subtile, este casa spiritului si guverneaza stabilitatea generala a fiintei umane. Stresul emotional, socul, neiubirea, pot da tulburari mentale, anxietate si comportament instabil.

Supararea este emotia plamanului; tristetea dizolva chi-ul plamanului, in special, si se exprima prin plans; aceasta rezulta din dezamagire (despartire sau pierdere) si este nevoie de timp pentru a face fata acestor schimbari, pentru dizolvarea acestor emotii. Supararea este simtita si de inima afectand, astfel, tot pieptul, producand greutate, lipsa de aer, oboseala, depresie.
Frica, cu nuantele ei – spaima, socul – este emotia negativa asociata rinichiului. Adultii cu deficiente ale rinichiului si constitutie slaba pot fi inclinati spre temeri, cosmaruri, neliniste, insomnie. Socul este forma extrema a emotiei negative frica si determina stoparea energiei, producand epuizarea. Se manifesta prin pierderea de memorie, aplpitatii, ameteala, tremuraturi, transpiratie, lesin si dezorientare.

Presupunem ca vindecam acel organ, dar daca problema emotionala care duce in timp la probleme mentale mai mult sau mai putin grave nu a fost tratata, nu a fot scoasa la suprafata pentru a determina pacientul sa constientizeze, atat cat se poate, cauza tulburarilor sale prin prisma acestei probleme emotionale, boala poate reveni intr-un timp mai lung sau mai scurt.
Ei bine, aplicarea acestui simbol, fara o pregatire prealabila, fara a respecta niste reguli clare, stricte, poate provoca probleme atat la nivelul terapeutului, care poate prelua energiile negative eliminate de pacient prin deschiderea subconstientului acestuia, cat si pacientului, prin inducerea unur ganduri de catre terapeut, mai mult sau mai putin cu voia sa.

Daca la alte simboluri nu se cere imperios ca terapeutul sa fie golit de ganduri, in timpul lucrului cu acest simbol terapeutul trebuie sa fie extrem de atent. Putem evita acest lucru utilizand o mantra. Mantra este un cuvant sau o fraza scurta care contine o anumita vibratie energetica, care se repeta mental de catre terapeut pe tot timpul sedintei de terapie. Eu, personal, folosesc ca matra Rugaciunea inimii – una dintre cele mai puternice rugaciuni ale ortodoxiei, cu vibratie foarte inalta. Am observat in timpul unei terapii cu acest simbol, ca desi spuneam aceasta mantra, puternic, apasat, facand deschiderea cu acest simbol, ganduri, energii incepeau sa ma invaluie incercand sa ma determine sa am alte ganduri, sentimente, si atunci, cu atat mai puternica a fost rostirea mantrei.

Dr. Argesanu spune despre acest simbol ca este folosit de unii maestrii Reiki la implementarea unor idei la nivel subconstient, avertizand ca „folosirea SHK in scopul inducerii unor ganduri altor persoane reprezinta o incalcare a liberului arbitru si se pedepseste de catre Legile Divine, chiar daca se face spre binele persoanei!”. Acelasi lucru este spus si de catre Dumitru Hristenco, cu precizarea ca terapeutul va plati cu suferinta proprie incalcarea acestor reguli. Ce-mi ramane mie de facut, bazandu-ma si pe experienta proprie, este sa-i sfatuiesc pe terapeutii de gradul 2 sa nu se avante in aplicarea oricum si oricui a acestui simbol. Pentru ca deschizand subconstientul unui pacient, ceea ce poate iesi la suprafata ca energie negativa se poate transforma chiar in violenta verbala sau fizica din partea lui.

Prefer sa aplic acest simbol impreuna cu Cho Ku Rei. In autotratament, intr-adevar rezultatele sunt remarcabile, mai ales aplicate pe chakra inimii.
Pentru tratament, maestrul Hristenco descrie in „Reiki Traditional” o tehnica pe care eu o folosesc cu succes. Exista posibilitatea ca unii pacienti sa aiba mici reactii. Unii au deschis ochii brusc, putin speriati, unii au oftat din adancul sufletului, iar altii chiar sa refuze continuarea acestui tratament fara a invoca vreun motiv rational. Aceste reactii de intrerupere se intampla mai intens cu cat tara emotionala este mai puternica si cu cat frica inscrisa este mai veche. Sunt de parere sa nu fortati nota si sa renuntati, cel putin pentru moment la continuarea lui. Pacientul, care in acele momente vede cu ochii mintii sau simte acele sentimente refulate care ies la suprafata, pare sa nu fie pregatit pentru a le infrunta.

Cel de-al treilea simbol al gradul II Reiki, Hon She Ze Sho Nen (pronuntat „hen sa zei so nen” , ale carui semnificatii sunt „Spiritul meu felicita spiritual tau”, „Nu exista trecut, nu exista prezent, nu exista viitor” si pe care il indragesc) ajuta sa transmiterea energiei la distanta, in timp si in spatiu. Poti face, asadar, tratament unei persoane aflate la mare distanta de tine, nefiind necesara astfel punerea palmelor in mod direct pe corpul ei. Si nu in ultimul rand, dupa cum spunea si Diane Stein in Calea Reiki – ghid complet al unei vechi arte de vindecare, „Aceasta practica, aparent atat de simpla, duce la cresterea capacitatilor psihice, iar cresterea spirituala este unul din rezultatele atinse de practicantii de gradul al II lea”.
Acest simbol are multe reprezentari grafice, fiecare discipol utilizand reprezentarea grafica indicate de maestrul sau. Varianta simbolului utilizata de mine fiind primita de la maestrul meu este aceasta:
fond-verde
Tratament la distanta se poate face unei persoane sau unui grup de persoane. Pentru aceasta se vizualizeaza persoana careia vrem sa-I facem tratament, se aplica primul si al treilea simbol, apoi, cu palmele asezate pe propriul corp se algoritmeaza: „Palmelor mele fizice, asezate in aceasta pozitie, le corespund palmele mele energetice asezate, in toate pozitiile Reiki, pe corpul… (numele pacientului)”.

Nu va faceti probleme in privinta… vizualizarii! Am avut cazuri in care propriii elevi imi spuneau ca, oricat se straduiau, pacientul nu le „aparea” in fata ochilor. Daca nu reusim de prima data sa vizualizam, asta nu inseamna ca energia nu se va transmite. Este suficienta aducerea in minte a unor detalii fizice pe care le stim despre persoana respectiva. Cu timpul insa, capacitatea vizualizarii se va dezvolta pe masura experientei si straduintei fiecaruia dintre noi. O eleva chiar a fost uimita ca, desi nu a reusit sa vizualizeze, dupa tratament pacienta i-a descris in amanunt ceea ce a simtit. Importanta este increderea in noi si in ceea ce facem.

Intr-o zi, prin intermediul internetului, o doamna ma roaga sa o ajut cu.. „un tratament”, desi nu stia prea bine ce inseamna terapia prin Reiki. Desigur, distanta dintre noi atunci era de peste doua mii de kilometri si cum suferinta ei era acuta, dupa explicatiile de rigoare privind tratamentul la distanta, a acceptat dar cu maaare doza de scepticism. La finalul sedintei, uimita, mi-a descris ceea ce a simtit si faptul ca durerile au disparut. Tratamentul a continuat si in zilele urmatoare, desigur bucuria si uimirea erau in crestere pentru pacienta. Dar si bucuria mea a fost una aparte, pentru ca mai tarziu doamna respectiva a devenit, din pacienta, practicant Reiki, iar acum este o buna terapeuta.

O alta metoda este aceea a tratamentului la distanta pe fotografia pacientului. Astfel, pe fotografie se aplica primul simbol si simbolul de distanta, iar palmele, activate la randul lor cu aceste doua simboluri, le tinem la o distanta de cativa centimetri de fotografie, timp de circa 10 minute. Energia se va duce acolo unde corpul pacientului are nevoie sau, vizualizand locul afectiunii trimitem energia direct spre acesta.
Unele persoane vor simti mai mult sau mai putin energia, pe cand altele poate nu o vor simti deloc, dar trebuie sa avem increderea ca, indiferent de sensibilitatea pacientului, energia Reiki actioneaza.

Simbolul se mai poate folosi pentru trimiterea energiei in viitor, in scopul optimizarii si eficientizarii unor evenimente la care vom fi partasi. In acest caz trimitem Reiki vizualizand primul si al treilea simbol si cu puterea gandului le trimitem in acel moment. Este extrem de important, dupa parerea mea, ca prin aceasta sa nu incercam sa influentam liberul arbitru al altor persoane pentru ca vom plati prin suferinta aceasta nesabuinta. Ca atare lasam lumina sa curga asupra evenimentului, pentru binele nostru. Trebuie sa fim constienti ca „binele nostru” poate insemna si sa pierdem sau sa nu obtinem rezultatul scontat din evenimentul respectiv.

Una dintre elevele mele m-a intrebat, nu demult, daca ar putea, la distanta fiind, sa determine niste persoane dragi sa-si imbunatateasca relatia. Am sfatuit-o ca intre cele doua persoane sa vizualizeze primul si al treilea simbol, dar obligatoriu folosind afirmatia „pentru binele lor, atat cat merita”. Dupa cateva saptamani, cu inima plina de bucurie, imi confirma o schimbare in bine a relatiei celor doi.

Trebuie sa mai stim un lucru: in aceasta viata ne dorim sa aiba loc anumite evenimente, sa obtinem anumite lucruri, iar unii incearca sa foloseasca simbolurile Reiki pentru a le obtine. Uneori reusim, alteori nu, insa sa nu uitam ca intotdeauna Divinitatea stie ce este pentru binele nostru.

O alta utilizare al celui de al treilea simbol este de a trimite lumina in trecut, asupra unor evenimente mai mult sau mai putin placute din viata noastra sau a altora. Recomand multa prudenta in folosirea simbolului in acest scop si numai atunci cand vom intelege si accepta ca acele evenimente, dureroase sau nu, trebuiau sa aiba loc. Indiferent de consecintele acelui evenimet fiecare a avut ceva de invatat, de constientizat, de reparat. Cineva drag mie, privind acest lucru, a spus sa trimiti energie in trecut „cu bun simt”, asta semnificand sa nu incerci sa influentezi persoane sau evenimente din trecut dupa bunul plac. Multi nu constientizeaza ca pot modifica sentimente, perceptii, care in timp vor aduce alte dureri, alte lovituri celui care a trimis lumina… inapoi. Din acest motiv, pe langa prudenta, mai recomand rabdare si intelepciune…

Comentarii (Facebook)

Comentarii (cu adresă e-mail)

avatar
2000
  Subscribe  
Notificare despre