Principiile și energia

Principiile Reiki se raportează la aspectul mistic al acestuia și reprezintă esența trăirii armonioase, fiind considerate, ca atare, veritabile reguli ale vieții. Se spune că acestea au fost preluate din rodul înțelepciunii împăratul Meiji[1] de către Mikao Usui, apoi dezvoltate și transmise mai departe discipolilor ca elemente cu un profund conținut esoteric și  bază a întregii învățături spirituale Reiki. Astăzi se găsesc mai multe variante ale principiilor, adaptate diferitelor sisteme, pe fond afirmând aceleași lucruri. În traducerea textului original japonez, cele cinci principii sunt următoarele (Lübeck, Arjava, Lee Rand, 2009):

Doar astăzi nu te înfuria.

Doar astăzi nu te îngrijora.

Doar astăzi fii recunoscător.

Doar astăzi muncește din greu.

Doar astăzi fii bun cu ceilalți.

Dacă la prima vedere vedem în principii câteva reguli de comportament normal pentru un om obișnuit, cheia o reprezintă repetarea sintagmei „doar astăzi”, care nu limitează aplicarea acestora la o singură zi (ziua în care le citim), ci accentuează importanța timpului prezent, acesta fiind clipa de acum – permanența -, în care trăim și în care se poate acționa, deci singurul perceput ca realitate în existența noastră. Trecutul este amintire, viitorul – imaginație. Această idee este foarte bine sintetizată de Eckhart Tolle (2004): „Cu cât sunteți mai concentrat asupra timpului – trecut şi viitor -, cu atât pierdeți mai mult din vedere Clipa de acum, cel mai prețios lucru care există. De ce este el mai prețios lucru? În primul rând, pentru că este singurul care există. Este tot ceea ce există. Eternul prezent este spațiul în care se derulează viața dumneavoastră”.

„Doar astăzi” ne îndeamnă la răspunsul imediat[2], la acțiunea promptă în relația cu Dumnezeu, cu semenii și cu noi înșine. Pe de o parte, nu ne lasă timp pentru a ne înfuria sau îngrijora, adică pentru a ne cufunda în emoții negative. Pe de alta, trebuie să mulțumim neîntârziat pentru tot ceea ce primim, dar mai ales să dăruim, să dedicăm cu iubire munca noastră.

Tot ce există: oameni, animale, plante, pământ, aștri etc. formează câmpul de energie universală, neexistând altceva în afara lui. Diversele vibraţii ale câmpului sunt percepute cu simţurile noastre ca fiind diferite forme ale materiei[3] (Cedrin, 1999).

Energia universală, transportată de acest câmp, reprezintă energia care susţine viaţa în toate formele ei biologice, dar și energia folosită în diversele terapii spirituale.  De aici și concluzia că dezechilibrele la nivelul energiei vitale a unui sistem viu constituie cauza apariției disfuncționalităților, bolilor și chiar a dispariției acestuia.

Pentru evitarea oricărei confuzii privind definirea sursei de energie universală accesată prin practicarea Reiki, se impun unele clarificări de bun simț:

  • energia universală nu se identifică cu Dumnezeu;
  • sursa energiei universale, menționată în Reiki și cu care se realizează conexiunea în vederea unui transfer energetic, trebuie înțeleasă ca loc („depozit”) unde se află această energie;
  • cuvântul sursă poate fi utilizat și cu sensul de izvor, caz în care, desigur, izvorul energiei universale, ca de altfel al întregii Creații, este Dumnezeu.
[1] Împăratul Meiji (pe numele său Mutsuhito) a fost al 122-lea Împărat al Japoniei. A domnit între 3 februarie 1867 și 30 iulie 1912, perioadă numită epoca Meiji sau „guvernarea luminată”.

[2] Timpul este intervalul de răspuns la o chemare, este distanța spirituală dintre persoane, acesta neexistând în veșnicie, acolo unde răspunsul este instantaneu (Discurs al Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, 1971, Convent of the Incarnation, SLG Press, Oxford).

[3] Vezi și „Teoria superstringurilor” a fizicianului Brian Greene, conform căreia filamente minuscule de energie vibrează în 11 dimensiuni și creează toate particulele şi forţele din univers.

Comentarii (Facebook)

Comentarii (cu adresă e-mail)

avatar
2000
  Subscribe  
Notificare despre