Introducere. Lămuritoare!

Reiki este un sistem de terapie prin punerea palmelor, extraordinar de simplu și de puternic (Stein, 2008). Aceasta este definiția ce concentrează ceea ce reprezintă și trebuie să găsim astăzi în acest concept: o terapie bazată pe tehnici de vindecare cu ajutorul mâinilor. Etimologic, „Reiki” înseamnă „energie vitală universală” (Rei – universal, ki – energie) și desemnează energia pe care terapeutul o accesează și o transferă în scopul realizării vindecării. Reiki nu înseamnă terapie bioenergetică (în diferitele ei forme) și, nici într-un caz, medicină[1].

            Istoria Reiki-ului este în general cunoscută și acceptată, deși unele aspecte sunt controversate sau învăluite încă de mister. Există materiale cuprinzătoare și accesibile, în literatura de specialitate și pe internet, privind această istorie, iar detalierea ei nu va constitui un subiect al cărții de față.  Unii autori plasează originile Reiki-ului în timpul civilizațiilor străvechi Mu și Atlantida. Conform acestei ipoteze, fondatorul sistemului Reiki, preotul japonez budist Mikao Usui (1865 – 1926), nu a descoperit, ci a redescoperit (prin revelație) și dezvoltat tehnicile de vindecare, preocupat fiind, în cadrul cercetărilor sale, de psihologie, religie, medicină și dezvoltare spirituală. Termenul Reiki era deja utilizat în Japonia pe apariției noii terapii, iar pentru a evita eventualele confuzii, Mikao Usui a denumit-o Usui Reiki Ryoho, ca metodă de vindecare distinctă.

Cunoașterea acestor tehnici a fost dobândită de Usui în urma unei experiențe mistice. În 1922, el a urcat pe Muntele Kurama pentru a se purifica prin meditație, susținută de post și rugăciune. În a 21-a zi a experimentat o stare de iluminare, conștientizând că a primit o mare putere – aceea de vindeca pe alții cu ajutorul energiei care-l inundase prin creștet, sub forma unei puternice lumini spirituale.

Ceea ce a urmat poate fi sintetizat în dezvoltarea de către Mikao Usui a nivelelor de instruire Reiki pentru discipoli, predarea metodelor de vindecare, înființarea unor organizații sau clinici și, desigur, aplicarea de tratamente. Și nu în ultimul rând, extinderea acestor metode în întreaga lume. El a instruit în Reiki în jur de două mii de initiați și a pregătit șaisprezece profesori. Este meritul d-nei Hawayo Takata (1900 – 1980) de a aduce Reiki-ul în Occident, de unde s-a răspândit apoi în toată lumea. Tot ea a introdus, în mod neinspirat după opinia multora, termenul de „maestru[2] Reiki” – nefolosit de Usui și nici altundeva în Japonia – pentru a desemna gradul de profesor în Reiki conferit discipolului.

Principalul organism de specialitate înființat de Mikao Usui în 1922, în scopul administrării tuturor activităților de instruire, terapie, dar și de perfecționare și transmitere a învățăturilor Reiki, a fost Societatea de Vindecare Reiki Usui (Usui Reiki Ryoho Gakkai). Societatea funcționează și în prezent în Tokyo.

***

[1] În ideea desfășurării multor practici de terapie ne-medicală într-un  cadru organizat și, implicit, reglementat, Organizația Mondială a Sănătății consideră și Reiki o practică de medicină complementară/alternativă inclusă în categoria „Aplicaţii bioelectromagnetice şi energetice”, deși încadrarea e forțată. Ca întotdeauna, deși intenția este una bună, rezultatul poate ajunge unul interesat. Două contraargumente merită punctate, mai cu seamă privind adaptarea autohtonă a acestei intenții. În primul rând, Reiki nu completează nimic pentru că este un întreg, o terapie de sine stătătoare și, așa fiind, devine alternativă numai din punctul de vedere al pacientului, al alegerii lui în funcție de ceea ce urmărește, caz în care și medicina clasică este, deopotrivă, tot o alternativă. În al doilea rând, încadrarea forțată, prin lege, pune în „ograda” medicinii complementare/alternative și optimizarea spirituală a persoanei. Consider că acest lucru privește dezvoltarea laturii umoristice a ființei umane și nu e o dorință de a-L legifera, chiar și indirect, pe Dumnezeu.

[2] Maestru e considerată doar acea persoană care a atins un nivel foarte înalt de evoluție spirituală, experiind iluminarea.

Comentarii (Facebook)

Comentarii (cu adresă e-mail)

avatar
2000
  Subscribe  
Notificare despre